Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Traian Basescu critica aspru cadrele didactice

„Profesorii trebuie să se schimbe în interesul elevilor!“
Preşedintele României i-a acuzat pe unii dintre profesori că îi suprasolicită pe elevi şi că nu îşi mai fac treaba cu profesionalism.
Preşedintele spune că modernizarea Educaţiei nu ţine de dânsul sau de ministru, ci de sistem.
Preşedintele Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa profesorilor. Acesta şi-a exprimat dezacordul faţă de faptul că profesorii îi obligă pe elevi să-şi aleagă anumite materii op¬ţionale şi că nu le mai inspiră dragostea faţă de disciplina predată. „Forţa dascălilor este mai mare decât dorinţa copiilor de a opta pentru anumite ore. Trebuie să fiţi cinstiţi cu copiii: suntem dascăli pentru elevi sau sunt elevii pentru dascăli?”, a spus Traian Băsescu. „Trebuie să ieşim din demagogia figurii idilice a dascălului. Dascălul este un partener pentru copil, nu stăpânul lui. Până când îşi ia buletinul, dascălul are obligaţia să substituie părintele la şcoală, iar la liceu să devină partenerul elevului. Încă mai există profesori care intră în clasă, dictează teorema hiperboloidului cu trei pânze, le spun elevilor: Rezolvaţi 30 de probleme şi «Bună ziua»!
Acest tip de profesor nu mai poate funcţiona!”, a spus Traian Băsescu, care a participat, ieri, la Cea mai mare lecţie din lume, eveniment organizat de Salvaţi Copiii. Preşedintele le-a reproşat profesorilor şi că elevii sunt nevoiţi să stea la şcoală peste 30 de ore pe săptămână, în timp ce profesorii trebuie să predea doar 18 ore pe săptămână. „Hai, să fim cinstiţi: de ce un copil poate sta 6 ore pe zi la şcoală, iar un dascăl doar 3-4 ore? Ce facem cu aceşti copii? Nu-i lăsaţi să facă sport, să se joace! Îi faceţi nişte maşinării, le mai daţi şi teme foarte multe, în loc să-i lăsaţi să-şi găsească motive să râdă!”, i-a acuzat Băsescu pe profesori.
„Sistemul de învăţământ trebuie modernizat rapid!“
Preşedintele Traian Băsescu a cerut instituţiilor statului să transforme cât mai repede sistemul de învăţământ românesc în unul performant. Acesta a spus că dezvoltarea sistemului de învăţământ este necesară pentru ca România să devină o ţară competitivă pe plan european. „Fără un sistem performant, nu vom fi atractivi şi vom rămâne cu etichetele «necalificat» şi «slab calificat» pentru forţa noastră de muncă. Dacă Educaţia nu se modernizează rapid, România nu are şanse să devină competitivă”, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a adăugat că nici el, nici ministrul Educaţiei nu vor reuşi acest proces de modernizare, dacă nu vor fi implicaţi toţi partenerii. În acest sens, preşedintele a spus că, după Paşte, va invita reprezentanţii industriei să semneze şi ei Pactul pentru Educaţie.
De asemenea, preşedintele a subliniat că trebuie rezolvate două probleme importante ale sistemului: şcolarizarea copiilor de etnie rromă şi integrarea copiilor cu dizabilităţi în clasele cu elevi fără probleme, nu în şcoli separate. „Marea problemă e educaţia şi cultura familiilor de rromi. Mersul la şcoală, în aceste familii, nu este o prioritate, iar problema e în zona părinţilor, nu a copiilor şi acolo trebuie lucrat”, a spus Traian Băsescu. Soluţia propusă de acesta a fost comasarea tuturor agenţiilor care se ocupă de minoritatea rromă şi înlesnirea comunicării între instituţii.
La Cea mai mare lecţie din lume, coordonată de Campania Globală pentru Educaţie, care s-a desfăşurat concomitent în peste 100 de ţări din lume şi la care au participat peste 5 milioane de copii din lume, au participat şi peste 30.000 de elevi români. Aceştia au stabilit un nou record mondial, în încercarea de a atrage atenţia asupra nevoii de a asigura educaţie de calitate pentru toţi copiii. (E.L.)

„Încă mai există profesori care intră în clasă, dictează teorema hiperboloidului cu trei pânze, le spun elevilor: rezolvaţi 30 de probleme şi «Bună ziua»! Acest tip de profesor nu mai poate funcţiona!” - Traian Băsescu

Info puls:
T. Băsescu nu ştie ce ar face ca ministru al Educaţiei
Dacă ar fi ministrul Educaţiei, preşedintele Traian Băsescu recunoaşte că nu ştie ce ar face mai întâi. Prezent, ieri, la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Traian Băsescu a spus: „Nici eu nu aş şti!”, după ce o elevă a citit un mesaj al unui coleg, care scria: „Dacă aş fi ministrul Educaţiei, nu ştiu ce aş face mai întâi! În primul rând, elevii ar trebui să aibă 3 ore de educaţie fizică pe săptămână şi mai multe activităţi şcolare”. (E.L.)

articol publicat in ziarul Gândul 24.04.2008

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Preşedintele României i-a acuzat pe unii dintre profesori că îi suprasolicită pe elevi şi că ...
 
Boboteaza şi ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul încheie sărbătorile naşterii lui Hristos
 
Gripa porcină şi teoria conspiraţiei. O jurnalistă austriacă acuză OMS şi ONU de bioterorism şi tentativă de genocid
 
Concluziile si explicatiile colaboratoarei noastre, specialista in biologie si doctor in stiinte la o universitate din Germania, care a efectuat si traducerea
 
STUDIU STIINTIFIC ASUPRA PERICULOZITATII VACCINULUI GRIPEI PORCINE
 
Parlamenteri din Consiliul Europei: Pandemia A/H1N1, un fals în favoarea firmelor farmaceutice