Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Tariceanu critica Ministerul Educatiei

Şeful Executivului atrage atenţia că în cazul în care sumele alocate pentru investiţii nu vor fi absorbite până al sfârşitul anului, ele vor fi pierdute
Absolvenţii români ar trebui să rămână în ţară, crede premierul, care îi sfătuieşte pe tineri să-şi facă studii solide
Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a criticat Ministerul Educaţiei pentru faptul că nu a cheltuit toţi banii alocaţi investiţiilor din şcoli şi universităţi. Prezent la o întâlnire cu studenţii Academiei de Studii Economice din Bucureşti, premierul s-a arătat nemulţumit de modul în care sumele de la buget sunt absorbite de sistem, subliniind faptul că pentru anul 2008, Educaţiei i-au fost alocate 8 miliarde de euro. „Miercuri, în şedinţa de guvern, am făcut o analiză a execuţiei bugetare şi în ultimele două luni, execuţiile bugetare au fost între trei şi patru ori media ultimelor zece luni.
Este o aberaţie care trebuie să dispară. De aceea, am făcut o repartiţie a acestor fonduri şi am spus tuturor ministerelor că dacă nu vor cheltui toate aceste fonduri până la sfârşitul anului, le vor pierde. Nu mă feresc să o spun, cea mai proastă execuţie bugetară o are Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Grija mea a fost să dau acei bani. Lucrurile sunt clare şi vă pot spune că există bani la minister pentru fiecare proiect de investiţii care înseamnă lucrări de construcţii, amenajări de spaţii ş.a.m.d.”, a declarat Tăriceanu, adăugând că executivul s-a achitat de promisiunea de a aloca învăţământului 6% din PIB.
„Un stagiu de trei luni într-o firmă nu se compară cu alternativa de a spăla vase la McDonald's”
Premierul i-a îndemnat pe tineri să-şi facă studii solide care le vor asigura, ulterior, un loc de muncă bine plătit pe piaţa autohtonă, dând exemplu posturile din domeniul bancar unde salariile pot ajunge şi la 10000 de euro pe lună: „Cred că vă puteţi realiza mult mai bine acasă. Nu sunteţi rupţi de prieteni, de familie şi de tradiţii. Merită să rămâneţi în România pentru că aici sunt oportunităţi mult mai mari în ascensiunea socială decât în restul ţărilor din Occident. Văd în România mult mai mulţi care reuşesc mult mai bine”.
Nici sfaturile referitoare la modul de petrecere a vacanţei nu au fost ocolite de şeful executivului care s-a arătat a fi adeptul stagiilor de pregătire: „Din punctul meu de vedere, valoarea adăugată a unui stagiu de trei luni într-o firmă serioasă este inestimabilă şi cred că această ofertă nu se poate compara cu alternativa de a lucra la o benzinărie sau la un McDonald's, unde poţi, în cel mai bun caz, să speli vase”. În ceea ce priveşte veniturile cadrelor didactice universitare, Tăriceanu şi-a declarat sprijinul pentru debutanţii în învăţământ, considerând că asistenţii trebuie să aibă întâietate, faţă de profesori şi conferenţiari, făcând apel la bunăvoinţa liderilor de sindicat.

articol publicat in ziarul Gândul 10.05.2008

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Absolvenţii români ar trebui să rămână în ţară, crede premierul, care îi sfătuieşte pe t...
 
Băsescu: Dacă se face reforma curiculară, vor fi mai mult de 15.000 de persoane concediate din învăţământ