Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Cel mai modern observator astronomic din tara, la Galati

Complexul Muzeal de Stiintele Naturii din Galati are, incepand din luna ianuarie, cel mai modern observator astronomic cu cupola din tara, realizat in cadrul unui proiect de colaborare transfrontaliera.

Noul observator va fi deschis si accesului publicului, dar va fi si un instrument de lucru util pentru membrii Astroclubului "Calin Popovici", care functioneaza pe langa muzeul galatean.

"Este singurul observator din Romania care are un telescop sistem optic 'Ritchey-Cretien', unul dintre cele mai bune din lume, care se afla chiar si pe satelitul artificial Hubble. Este amplasat pe o montura ecuatoriala automata, realizata de o firma din Austria, care a fost declarata de revista americana de specialitate Sky & Telescop 'produsul anului 2009'. Sistemul de fixare si pozitionare a fost declarat 'montura anului 2009' in lume", a declarat, luni, muzeograful Ovidiu Tercu.

Telescopul permite transmiterea in direct, pe internet, a imaginilor observate. Cu ajutorul unui telescop solar pot fi observate exploziile solare.

Observatorul astronomic a fost realizat in cadrul unui proiect de turism educational dezvoltat de Consiliul Judetului Galati si Consiliul Raionului Cahul, in cadrul Programului Phare CBC 2006.

Valoarea totala a proiectului a fost de peste 503.000 de euro, din care grantul a fost de aproape 446.000 de euro, iar cofinantarea de la bugetul CJ Galati a fost de peste 57.000 de euro.

In cadrul aceluiasi proiect a mai fost realizat si un sistem modern de irigare, pe cele 17 hectare ale Gradinii Botanice din Galati, dar si modernizarea dotarilor si amenajarilor la Planetariumul care functiona, de cativa ani, la Complexul Muzeal de stiintele Naturii.

(04.01.2010 sursa AGERPRES)

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie