Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, marţi, că nicio persoană care lucrează în învăţământ nu va fi afectată de OUG 114/2009 până la 31 august 2010, iar anul şcolar 2009-2010 se va încheia în aceeaşi formulă în care a început, precizând că a invitat sindicatele la discuţii pe 5 ianuarie.
"Primul mesaj către sistemul de învăţământ este acesta: niciun cadru didactic, nicio persoană care lucrează în învăţământ nu va fi afectată de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 , până la 31 august 2010. Anul şcolar 2009-2010 se va încheia în aceeaşi formulă în care a început. În acest moment, analizăm modalităţile prin care s-ar putea opera reduceri de personal în sistemul de învăţământ, începând cu viitorul an şcolar. Vreau să precizez foarte clar că, în acest moment, discuţiile care au loc în mass-media legate de diversele variante pe care le-am avea la dispoziţie pentru a pune în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă sunt pur speculative", a spus ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, citat într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX. Daniel Funeriu a precizat că Ministerul Educaţiei lucrează în aceste zile la "diverse simulări de sistem", dar deocamdată nu s-a luat o decizie, astfel că nu vrea să transmită personalului din învăţământ nişte lucruri şi apoi să se acţioneze în altă manieră.
"Tot ce pot să vă spun ferm este că decizia care se va lua are două puncte principale de susţinere: calitatea actului educaţional care trebuie să devină din ce în ce mai ridicată şi consultarea cu sindicatele, de la care, cu toată deschiderea, aşteptăm sugestii şi propuneri", a declarat Funeriu.
Ministrul Educaţiei a menţionat că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 nu vizează doar măsurile ce se vor lua în domeniul educaţiei, ci şi alte măsuri ce decurg pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România.
Funeriu a adăugat că a invitat deja sindicatele ca la o întâlnire pe 5 ianuarie 2010, la care aşteaptă să îi prezinte viziunea lor legată de implementarea acestor măsuri, "pentru că toată lumea este cu certitudine conştientă că noi trebuie să eficientizăm cheltuirea banului public în educaţie".
"Ţinând cont şi de aceste puncte de vedere, în prima săptămână a lunii ianuarie sau în intervalul imediat următor vă vom prezenta punctul nostru de vedere oficial în legătură cu măsurile concrete şi fundamentale pe care le vom aplica. Acest punct de vedere al ministerului va intra pe procedura de dialog social cu sindicatele", a mai spus Funeriu.
(Sursa MEDIAFAX 28.12.2009)
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.