Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Alegerea intre pensie si catedra

Consecinţe în condiţiile în care un sfert dintre profesorii universitari au peste 70 de ani.

Măsura guvernului de a interzice cumularea pensiei cu salariul a declanşat primul protest din partea învăţământului superior. Universitatea din Bucureşti (UB) atrage atenţia că există pericolul ca doctoranzii să rămână începând cu luna viitoare fără îndrumători, iar masteranzii, fără o parte dintre profesori. Cadrele didactice vizate de Legea numărul 329 vor trebui să decidă în această lună dacă vor renunţa la pensie sau la banii primiţi din partea universităţilor. Deşi, prevederea se va aplica pentru o perioadă de trei luni, şefii de universităţi cred că măsura va avea consecinţe iremediabile, deoarece reintegrarea în sistem presupune eforturi birocratice majore.

"Avem profesori universitari care au între 65 şi 70 de ani cărora le-a fost prelungit contractul de muncă, apoi profesori care au ieşit la pensie, dar au rămas pe posturile de profesori consultanţi, deci nu au contract de muncă, dar primesc indemnizaţie. A treia categrie este cea a profesorilor care au ieşit direct la pensie, fără să mai aibă activitate şi mai sunt şi profesorii care au peste 70 de ani, care au încheiat raportul de muncă, însă îndrumă doctoranzii fără a fi plătiţi. Legea îi afectează pe toţi. Este discriminatorie, deoarece dreptul la muncă este întărit de Curtea Constituţională ca fiind un drept ce nu poate fi limitat", a explicat pentru Gândul, rectorul UB, Ioan Pânzaru, precizând că acele cadre didactice ce vor fi nevoite să părăsească amfiteatrele universităţii se vor îndrepta spre instituţiile de învăţământ superior particulare, fapt ce va creea o inechitate în sistem: "Cei care sunt în această situaţie vor fi atraşi de universităţile private, unde nu există nici o restricţie de vârstă. Dacă acele universităţi vor obţine dreptul de a conduce doctorate, vor folosi profesorii formaţi de noi, fără a depune nici un efort".

Indemnizaţia unui conducător de doctorat: între 700 şi 1500 de lei

Aproape o treime dintre profesorii universitari ai UB au depăşit vârsta pensionării, situaţie ce se regăseşte în majoritatea facultăţilor româneşti. Gândul a prezentat în exclusivitate statistica cadrelor didactice care au peste 70 de ani şi au fost păstrate la catedre. În top conduce Universitatea Politehnica din Bucureşti, unde numărul profesorilor consultanţi este de 116, urmată de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, cu 115 profesori consultanţi. Per total, un sfert dintre cei care deţin titlul de profesor universitar şi care figurează pe statele de plată ale facultăţilor au peste 70 de ani.

Pe lângă diminuarea veniturilor profesorilor care au deăşit vârsta pensionării, indemnizaţia lunară în cazul conducătorilor de doctorat fiind cuprinsă între 700 şi 1500 de lei, Legea numărul 329 a stârnit protestele universitarilor şi din cauza faptului că o dată cu renunţarea la îndrumarea doctoranzilor, rectoratele vor primi mai puţini bani de La Ministerul Educaţiei, întrucât finanţarea de bază ţine cont şi de numărul conducătorilor de ciclu III, precum şi de numărul doctoranzilor. Or, spune rectorul Ioan Pânzaru, există pericolul ca anumite doctorate să dispară, din simplul motiv că unele domenii, precum cele din cadrul Facultăţii de Litere nu dispun de specialişi care să-i înlocuiască pe profesorii retraşi forţat de la catedre.

Sursa gandul.info

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
 
Ministerul Educaţiei va organiza Conferinţa Naţională Învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul superior în România
 
55 de scurt/metraje de la licee din toată ţara la Festivalul de film antiviolenţă de la Constanţa
 
Sindicalistul PDL-ist Croitoru vorbeşte despre politizarea învăţământului
 
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
 
Dezvoltarea retelei SNAC 2006-2007
 
Recunoaşterea, la nivel naţional, a certificatelor de voluntar şi a celor de coordonator SNAC.
 
Facultăţile vor fi ierarhizate în anul 2011. De ce critică angajatorii universităţile?
 
Ecaterina Andronescu a dat masterate neevaluate la tot poporul. Cum a ajuns România să aibă patru tipuri de master
 
Senatul adoptă ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la Spiru Haret
 
Şcoala românească, ring de box sau scenă pentru exhibiţionişti
 
În România se studiază materii fără noimă, de care studenţii se împiedică, crede un student african
 
Romania - in top la capitolul “Violenta scolara”
 
Costul elevului şi leafa profesorului
 
Şcoala, după reforma Funeriu: Şcolile din sate se vor rări, profesorii vor preda mai mult, clasele vor deveni mai mari
 
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
 
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
 
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
 
Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar
 
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie