In Romania, scoala a ajuns un loc al violentelor. Au devenit cunoscute si in strainatate cazurile din scolile noastre, de profesori care isi lovesc elevii, de elevi care bat profesori sau de elevi batuti in curtea scolii de huligani veniti din afara institutiilor educationale.
Un studiu al organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 70% dintre tineri se tem sa mearga la cursuri din cauza actelor de huliganism, care au ajuns sa se petreaca saptamanal, iar internetul a devenit un loc in care huliganii isi pot promova “ispravile”. Astfel au aparut numeroase filmulete violente, care mai apoi au fost preluate si prezentate pe larg in cadrul unor emisiuni TV.
Specialistii in sociologie si psihologie dau vina pe violenta de la TV, dar si pe parintii acestora care nu se mai ocupa indeajuns de educatia propriilor copii. Deoarece lucrurile tind sa se agraveze in viitor, profesorii, autoritatile si cu parintii elevilor incearca sa gaseasca solutii pentru protectia si securitatea scolilor. In acest sens, in 2007, Guvernul a aprobat o strategie de reducere a violentei in scoli. Aceasta presupune inmultirea orelor de educatie fizica si de activitati culturale, ore de consiliere, dezbateri cu parintii si consiliere psihologica.
Sursa: Realitatea.net
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.