Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1734/ 08.08.2007, privind dezvoltarea Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară” este al doilea ordin de ministru care gestionează SNAC.
Noutatea acestui ordin constă în faptul că stabileşte obiective, direcţii de acţiune, modalităţi de organizarea, responsabilităţi şi drepturi, atribuţii şi documente necesare dezvoltării SNAC şi a extinderii acesteia la toate nivelurile învăţământului românesc.
De reţinut !
• Numirea coordonatorilor SNAC se face, anual prin documente prestabilite: notă aprobată de secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar pentru coordonatorii regionali, decizie a inspectorul şcolar general pentru coordonatorii judeţeni şi decizie a directorului unităţii de învăţământ pentru coordonatorii locali
• Planurile manageriale ale inspectoratelor şcolare şi ale unităţilor de învăţământ implicate se include un capitol special referitor la „Acţiune Comunitară” iar în bugetele acestor instituţii se prevăd fondurile necesare desfăşurării activităţilor propuse.
• Certificatele şi diplomele se tipăresc anual din fondurile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi se distribuie în acdrul Festivităţii anuale de premiere.
• Activiăţile SNAC se pot desfăşura în regim de voluntariat dar şi ca disciplină opţională.
• Certificatele de voluntar şi cele de coordonator SNAC sunt recunoscute la nivel naţional.
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.