Cu 5 ani în urmă, la Craiova se derula, pentru prima dată în România, un proiect-pilot care promova ideea de voluntariat ca ofertă curriculară pentru elevii de liceu. Această iniţiativă s-a transformat în Strategia Naţională de Acţiune Comunitară.
În perioada 1-2 iunie 2008, va avea loc, la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008.
Evenimentul cuprinde trei momente principale:
• Spectacolul Omagial SNAC
• Concursul de dans şi muzică
• Premierea SNAC
La acest eveniment participă toţi coordonatorii judeţeni şi regionali ai SNAC.
Premiile anului 2008 sunt:
• Premiul pentru cel mai original proiect SNAC - acordat liceelor
• Premiul SNAC pentru cele mai noi iniţiative SNAC – acordat şcolilor generale, şcolilor speciale
• Premiul special SNAC acordat primei Universităţi din România care s-a implicat în SNAC
Conferinţa internaţională SNAC organizată în perioada 28-29 septembrie 2008 la Oxford, Marea Britanie.
Este un prilej prin care se fac cunoscute cele mai bune modele de bună practică în domeniul voluntariatului. România a mai participat şi în anul 2005 la o astfel conferinţă, la Liverpol. Cu această ocazie, a fost prezentată Strategia Naţională de Acţiune Comunitară asumată de Guvernul României, precum şi unele rezultate remarcabile obţinute de voluntarii români, elevi şi profesori.
Anul acesta, România va împărtăşi din experienţa sa de 5 ani în domeniul SNAC şi, sperăm, va deveni un exemplu pentru toate ţările Europei în organizarea Acţiunii Comunitare ca ofertă curriculară şi ca model de organizare.
În decembrie 2008, vor avea loc la Liverpool, Marea Britanie, o serie de festivităţi ocazionate de faptul că acest oraş este, anul acesta, Capitala Culturală Europeană. La aceste festivităţi,vor participa, în cadrul unui spectacol, şi voluntarii români, câştigători ai Concursului de muzică şi dans, faza naţională, desfăşurată la Tg. Mureş, în perioada 30-31 mai 2008.
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.