Pledoarie pentru dezvoltarea serviciilor educaţionale
Prof. Simona-Ionela Nicolae, inspector general MEdCT
La orice început de drum stăm o clipă să reflectăm de ce facem acest pas. De ce vorbim despre dizabilităţi?
- Este o atribuţie de serviciu?
- Este o necesitate?
- Este o metodă eficientă de informare?
Este, cu siguranţă, un bun prilej de a exprima, într-o formă ştiinţifică, o pledoarie pentru o educaţie de calitate pentru toţi copiii.
Oamenii sunt diferiţi …
Din totdeauna au existat între oameni diverse diferenţe. Plecând de la acestea, s-au născut o serie de practici sociale care au evoluat istoric de la segregarea la integrarea oamenilor diferiţi între ceilalţi.
Printre primele manifestări de acest tip sunt menţionate în civilizaţiile vechi, unde persoanele cu deficienţe erau stigmatizate de societate, erau considerate incurabile şi, în consecinţă, erau exterminate fizic.
Exterminarea fizică a continuat şi în celelalte momente ale istoriei variind doar criteriul după care se făceau deosebirile:
• criteriul religios (ex: exterminarea populaţiei evreieşti în timpul celui de-al doilea război mondial sau arderea pe rug a ereticilor în Evul Mediu);
• criteriul rasei (ex: transformarea populaţiei aparţinând rasei negre în sclavi şi tratarea negrilor sub demnitatea lor de oameni etc.);
• criteriul etnic (ex: modul în care sunt trataţi ţiganii şi, în general, emigranţii într-o ţară străină);
• criteriul normalităţii psihico-fizico-intelectuale (marginalizarea persoanelor cu diferite deficienţe, boli incurabile – lepră, HIV-SIDA etc);
• criteriul social (împărţirea oamenilor în bogaţi şi săraci şi dispreţuirea acestora din urmă);
• criteriul politic (experienţele ţărilor socialiste în care o persoană care nu făcea parte din Partidul Comunist nu avea aceleaşi posibilităţi de acces şi promovare în plan profesional şi social iar dacă avea alte opţiuni politice putea suferi condamnări penale etc.)
O altă practică a fost izolarea persoanelor cu deficienţe. Această izolare era realizată fie de către părinţi care, din diferite motive, ascundeau copiii deficienţi de privirea celorlalţi membri ai societăţii, fie de stat, care aduna astfel de copii în instituţii specializate cu dublu motiv:
• pentru a proteja copiii de societate;
• pentru a proteja societatea de “handicapaţi”.
Secolul XIX si XX au fost marcate de înfiinţarea de numeroase instituţii de tipul “azilului” în care toţi asistaţii erau trataţi în masă, fără a se ţine cont de interesele individuale.
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.