Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

“Păcatul mogulului este tocmai acesta: transpartinic şi transideologic.”

Ştirea dată de Tolontan a fost confirmată azi oficial şi de trustul lui Bobby Păunescu, şi de Ringier (care a mai luat nişte decizii drastice zilele astea, închideri de reviste în proiect, după ce în prealabil au fost anunţate reduceri de salarii). Primul gînd – o să mai avem un mogul, de data asta clar portocaliu. Mai departe?

- nu prea înţeleg panica la apariţia unui nou trust de media destul de solid după achiziţia amintită. Panica trebuie să vină din altă parte: că sînt trusturi care ţin cu Băsescu sau care urăsc Băsescu. Şi atît.

- e o iluzie să credem că mogulii sînt monocolori. Vântu l-a urît pe Băsescu şi i-a dat lovitura finală lui Geoană în campania electorală. Păuneştii au fost în diverse zone politice şi ei. Păcatul mogulului este tocmai acesta: transpartinic şi transideologic.

- Geoană a fost ironizat cînd a spus că vrea presă de stînga: e mai cinstit să spui că vrei întărită o zonă ideologică, decît să ceri presă pro-X sau anti-Y (Geoană a fost oportunist în stilul său inimitabil cu altă formulare – condamnarea comunismului şi a mineriadelor. Anti-Iliescu adică. Îmi pare rău, dar în conflictul ăsta ţin cu Iliescu…). Păcatul lui Geoană este că el gîndeşte ireversibil clientelar – el vrea o presă care să-i apere oamenii (or presă din asta a fost slavă domnului – că l-au apărat televiziunile cape nimeni altul). Dar o presă asumat de stînga ar fi cazul să apară, nu cu sprijin de la vreun partid. Ci să apară natural. Realităţile o cer. Avem numai ziare care îşi asumă diverse “drepte”

- nu sînt din cei care să demonizeze absolut mogulismul în România – genul ăsta de isterie n-ajută pe nimeni. Dar cred că renunţarea uşoară a Ringier la EVZ şi Capital este şi un episod important în demitizarea “multinaţionalei” – idolul la care s-au închinat românii vreo zece ani. Ziaristul trebuie să-şi facă treaba în condiţii austere – vor conta cazurile individuale şi va conta solidaritatea trans-trusturi între ziariştii buni

- Avem o problemă de sistem, nu doar de excepţii moguleşti. Părerea mea e că multinaţionalele din România au gîndit “mogulesc” în multe momente importante, şi Ringier nu face excepţie. Perspectiva de acum asupra presei, ca parte dintr-o piaţă care dictează tot, este cea care ne împiedică de exemplu să punem la punct un TVR care să contrabalanseze criza din privat.

- Cred că am asistat de fapt la o salvare a EVZ plus Capital. Ringier a mai închis ziare de mare tradiţie (Magyar Hirlap, in Ungaria), si nu era criza. Elveţienii nu ştiu să facă quality – sau ştiu să se folosească de astfel de ziare pentru a obţine altceva (să nu uităm că o echipă mai veche – din care făceam parte – a acuzat conducerea elveţiană că sugera înmuierea tonului anti-Năstase pentru obţinerea publicităţii de stat de atunci). Şi asta e o problemă a lor, dincolo de criză şi alte chestiuni de context. Rămîne de văzut dacă salvarea asta e o amînare a agoniei.

- jurnaliştii fac ziarul, nu Păunescu, nu Ringier, asta n-ar trebui să fie uitat – dacă procentul oportunist va sufoca oamenii de calitate din redacţie, cum s-a întîmplat prin alte locuri, totul se va duce de rîpă.

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie