Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Apocalipsa din 2012 - interpretare eronată a inscripţiilor Maya

Urmaşii din Mexic şi Guatemala ai locuitorilor fostului imperiu Maya - care a stăpânit o mare parte din America Centrală - susţin că apocalipsa nu va veni în 2012, contrar unor teorii vehiculate în lumea occidentală, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă mexicani.

O astfel de teorie este prezentată şi în superproducţia "2012", regizată de Roland Emmerich. Inspirat dintr-un bestseller al scriitorului american Steve Alten - vândut în peste 10 milioane de exemplare -, filmul prezintă o previziune maya potrivit căreia ziua de 21 decembrie 2012 este data la care va veni sfârşitul lumii.
De fapt, potrivit unei inscripţii gravate în piatră descoperită la Coba, în Peninsula Yucatan (sud-estul Mexicului), în 2012 se va încheia unul dintre ciclurile calendarului maya, alcătuit cu 3.144 de ani înaintea calendarului roman.

Comunitatea maya reprezintă 40% din populaţia Guatemalei, care numără 13 milioane de locuitori, potrivit estimărilor oficiale. În Mexic trăiesc 1,5 milioane de reprezentanţi ai comunităţii maya, concentraţi în Peninsula Yucatan.

Niciuna dintre interpretările "occidentale" ale altor inscripţii maya nu exprimă "ceea ce cred mayaşii" despre 2012, a declarat Jose Huchim, unul dintre autorii studiului, el însuşi aparţinând acestei comunităţi.

"În modul de gândire al civilizaţiei Maya, acesta este doar un ciclu care se încheie, ei nu s-au gândit niciodată la această zi ca la o dată catastrofică. I s-a dat o altă semnificaţie acestei viziuni pe care noi, populaţia maya, o avem despre această tranziţie", a explicat savantul mexican, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic.

"Ceea ce reprezentanţii maya au prevăzut pentru această dată este faptul că un zeu al războiului va coborî pe Pământ, însă fără să implice deloc sfârşitul lumii", a confirmat Guillermo Bernal de la Centrul de studii maya de la Universitatea naţională autonomă din Mexic (UNAM).

Cercetătorii mexicani vor călători în luna martie în Yucatan şi în Guatemala, pentru a se consulta şi cu şamanii din regiune, aceşti preoţi şi vraci tradiţionali ai comunităţii maya, urmând să înregistreze mărturiile lor pe suport video şi audio.

Civilizaţia maya a creat acest calendar pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul ei, gravate în piatră.

Calendarul maya are 13 cicluri de câte 144.000 de zile, iar ciclul actual se încheie pe 21 decembrie 2012.

"Însă acest lucru nu înseamnă sfârşitul lumii. Urmează al 14-lea ciclu, măsurarea timpului continuă. De exemplu, în localitatea Palenque (sit arheologic din sud-estul Mexicului, n.r.) există o stelă care citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: aniversarea unui conducător al acestui oraş maya - anul 4.772, potrivit calendarului nostru roman", a declarat Guillermo Bernal.

Scopul major al echipei de cercetători este de a stopa acţiunea anumitor secte religioase care folosesc această "predicţie apocaliptică" pentru a face prozeliţi în comunităţile indigene.

"Există exemple recente ale folosirii datelor istorice de către anumite secte, care incită la sinucideri colective", a adăugat cercetătorul mexican.

Cel mai impresionant exemplu în acest sens este sinuciderea a 914 membri ai sectei lui Jim Jones, pe 18 noiembrie 1978, în localitatea Jonestown din Guyana. Printre victime s-au aflat şi 274 de copii.

(sursa www.mediafax.ro)

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie