Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Exploziile solare si impactul asupra Terrei

NASA a lansat cu succes, joi, satelitul pentru observaţii solare Solar Dynamics Observatory (SDO), care va permite o mai bună cunoaştere a exploziilor solare şi a impactului acestora asupra Terrei şi a climei planetei noastre.

Racheta Atlas V a fost lansată de la baza americană Cape Canaveral din Florida, la ora 15.23 GMT, în condiţii de cer parţial acoperit şi având la dispoziţie o fereastră de lansare de doar o oră.

Primul segment al rachetei a funcţionat aşa cum era prevăzut, timp de 4,3 minute, înainte de a se separa de corpul principal. Motorul celui de-al doilea segment, denumit Centaur, a pornit imediat şi a funcţionat timp de 11 minute, permiţând plasarea sondei SDO pe o orbită specială, denumită "orbită de parcare".
După o oră şi jumătate, motorul de pe Centaur a pornit din nou, timp de câteva minute, pentru a conduce SDO pe o orbită de transfer, înainte de separararea finală de sondă, ce a avut loc la o oră şi 48 de minute după lansare. După această manevră, SDO şi-a deschis antenele solare.

Acest satelit, cu o greutate de 3,2 tone, se va plasa în cursul săptămânilor următoare pe o orbită geosincronizată la altitudinea de 35.880 de kilometri faţă de Terra.

Misiunea, care va dura cinci ani şi a costat 848 de milioane de dolari, va permite transmiterea către Terra a unui flux continuu de date şi de imagini ale Soarelui, fără precedent, echivalând cu 380 de lungmetraje difuzate la fiecare 24 de ore.

SDO va permite şi determinarea duratei următorului ciclu solar - care durează în medie 11 ani -, experţii americani încercând să afle dacă este posibil să prevadă momentul în care violentele vânturi solare, încărcate cu particule de energie înaltă, vor lovi Terra.

Aceste vânturi solare pot perturba funcţionarea sateliţilor, a sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi pot fi periculoase pentru astronauţii aflaţi în spaţiu.

Trei instrumente de la bordul SDO vor scruta şi măsura exploziile solare.

Telescopul Astmospheric Imaging Assembly (AIA) va produce imagini de înaltă rezoluţie ale Soarelui şi atmosferei sale.

Dispozitivul Helioseismics and Magnetic Imager (HMI) este capabil să "vadă" în interiorul Soarelui, la fel ca o ecografie, pentru a măsura mişcările plasmei solare care generează câmpuri magnetice.

Aparatul Extreme Ultraviolet Variability Experiment (EVE) va măsura cantitatea de energie emisă de Soare în razele sale ultraviolete extreme, care sunt absorbite şi filtrate de către atmosfera terestră şi nu pot fi măsurate de pe solul planetei noastre.

Aceste instrumente vor permite studierea relaţiilor existente între activitatea magnetică internă a Soarelui şi efectele ei la suprafaţa astrului, dar şi asupra planetei noastre.

Totodată, SDO i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle dacă o inactivitate solară îndelungată are ca efect intrarea Terrei într-o perioadă prelungită de răcire, cum a fost, probabil, cazul în perioada 1645-1715. În acea perioadă, au fost observate foarte puţine pete solare.

(sursa www.mediafax.ro)

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie