Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Două galaxii care se ciocnesc creează un quasar binar

11 februarie 2010

Astronomii au descoperit primele dovezi clare cu privire la existenţa quasarilor binari într-o pereche de galaxii care sunt în procesul de unire.

Quasarii sunt centrele extrem de luminoase din mijlocul galaxiilor, din jurul găurilor negre masive, iar quasarii fiecăreia sunt ţinuţi împreună de către gravitatie. Aceştia, la fel ca şi quasarii simpli, sunt produsul unirii a două galaxii. Până acum, quasarii binari nu au fost observaţi în galaxii în curs de contopire.

Imagini ale unui quasar binar au fost captate cu ajutorul telescopului Carnegie Institution's Magellan din Chile şi arată două galaxii distincte, cu două „cozi” produse de forţele uriaşe, generate de atracţia gravitaţională reciprocă.

„Este prima oară când observăm două galaxii separate, amândouă cu quasari şi care interacţionează în mod clar”, a declarat astronomul John Mulchaey care a făcut observaţiile cu ajutorul telescopului Carnegie, potrivit esciencenews.com.

Majoritatea sau chiar toate galaxiile mari, la fel ca şi Calea Lactee, au găuri negre masive în centru. Pentru că galaxiile intereacţionează în mod constant, astronomii au crezut că aceste găuri negre binare sunt un lucru obişnuit în univers. Găurile negre pot fi identificate ca şi quasari doar atunci când adună materie, un proces care necesită foarte multă energie.

Quasarul binar, numit SDSS J1254+0846, a fost iniţial descoperit de Sloan Digital Sky Survey, un proiect vast astronomic care a indexat peste 120.000 de quasari. În urma observaţiilor lui Paul Green de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics şi a colegilor săi de la Chandra's X-ray Observatory, s-a determinat că este vorba de un quasar binar, în centrul unei coliziuni a două galaxii. Mulchaey s-a folosit de observatorul din Chile pentru a capta imagini mult mai clare ale celor două galaxii.

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie