Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"

01 FEBRUARIE 2010

Asumată de guvern în faţa parlamentului şi respinsă apoi de Curtea Constituţională, Legea Educaţiei Naţionale va intra din nou în dezbatere publică, în cursul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut, duminică, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a promis că o dată cu intrarea în vigoare a noii legi, elevii vor avea parte de ore cu un conţinut mai aerisit. "Inechitatea în şcoala românească începe de la programa şcolară.

Conţinutul programei este mult prea încărcat, mult prea stufos, mai ales pentru copiii de vârste mici, iar inechitatea începe tocmai acolo, fiindcă un copil cu o materie mult prea dificilă nu va reuşi să-şi facă toate temele, dacă părinţii nu se pot ocupa de el la nivelul cerut", a declarat Funeriu, la Piteşti, în deschiderea Olimpiadei Naţionale de Chimie, precizând că respectivul act normativ ar putea intra în vigoare până la toamnă: "Voi supune dezbaterii publice viziunea noastră asupra noii Legi a Educaţiei. Această dezbatere va dura, aşa cum este firesc, o lună. Apoi, voi prezenta în Guvern şi în Parlament conţinutul legii care va reieşi în urma acestei dezbateri. Dacă Parlamentul se mobilizează, sper să avem o nouă Lege a Educaţiei la începutul noului an şcolar. Această lege este necesară pentru că învăţământul românesc trebuie să se modernizeze. Nu mai avem timp".

Noua lege stipulează un învăţământ obligatoriu de 11 clase, evaluarea elevilor la nivelul şcolii la finalul clasei a II-a, a VI-a şi a X-a, precum şi testările naţionale programate pentru elevii de clasa a IV-a, a VIII-a şi a XII-a.

Conform aceluiaşi act normativ, programele şcolare au fost împărţite, astfel încât doar 75% din ceea ce ar fi urmat să se predea la clasă, ar fi fost identic pentru toate şcolile, 25% din programă urmând să fie stabilită de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de nevoile pieţei muncii locale. În luna octombrie a anului trecut, Curtea Constituţională a blocat Legea Educaţiei considerând că prevederea referitoare la incompatibilitatea dintre funcţiile politice şi cele de directori de şcoli contravine legii fundamentale a statului.

(sursa www.gandul.info)

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
 
Ministerul Educaţiei va organiza Conferinţa Naţională Învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul superior în România
 
55 de scurt/metraje de la licee din toată ţara la Festivalul de film antiviolenţă de la Constanţa
 
Sindicalistul PDL-ist Croitoru vorbeşte despre politizarea învăţământului
 
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
 
Dezvoltarea retelei SNAC 2006-2007
 
Recunoaşterea, la nivel naţional, a certificatelor de voluntar şi a celor de coordonator SNAC.
 
Facultăţile vor fi ierarhizate în anul 2011. De ce critică angajatorii universităţile?
 
Ecaterina Andronescu a dat masterate neevaluate la tot poporul. Cum a ajuns România să aibă patru tipuri de master
 
Senatul adoptă ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la Spiru Haret
 
Şcoala românească, ring de box sau scenă pentru exhibiţionişti
 
În România se studiază materii fără noimă, de care studenţii se împiedică, crede un student african
 
Romania - in top la capitolul “Violenta scolara”
 
Costul elevului şi leafa profesorului
 
Şcoala, după reforma Funeriu: Şcolile din sate se vor rări, profesorii vor preda mai mult, clasele vor deveni mai mari
 
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
 
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
 
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
 
Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar
 
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie