Intoarcere la pagina principala SNAC Romania
Login
Strategia Nationala de Actiune Comunitara Strategia SNAC Asociatia SNAC Forumul SNAC
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.
 

Ce efecte secundare au îndulcitorii din alimente

Folosirea îndulcitorilor pe perioade lungi de timp, mai ales în cazul persoanelor sănătoase, duce la apariţia diferitelor tipuri de cancer, susţin nutriţioniştii.

Multe din sucurile din comerţ conţin îndulcitori artificiali, periculoşi pentru sănătate

Îndulcitorii artificiali sunt alternative ale zahărului. Aceştia au un conţinut caloric mai redus decât zahărul, dar specialiştii în nutriţie atenţionează asupra consumului în exces care poate duce la apariţia efectelor adverse.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune că aceste produse au fost create special pentru persoanele cu diferite afecţiuni, precum diabetul, aşa că cele care sunt perfect sănătoase clinic ar trebui să evite să consume îndulcitori artificiali. "Studiile au arătat că folosirea îndulcitorilor pe perioade lungi de timp, mai ales în cazul persoanelor sănătoase, duce la apariţia diferitelor tipuri de cancer", subliniază prof. dr. Mencinicopschi. În plus, deşi conţin puţine calorii, aceste produse sunt substanţe chimice, care produc reacţii adverse.

Printre cele mai cunoscute tipuri de îndulcitori se numără zaharina. În cazul acesteia, printre reacţiile adverse des întâlnite se numără cele la nivelul pielii. Acest îndulcitor mai este cunoscut şi sub numele de E 954, fiind des întâlnit în produsele lactate, conserve de fructe sau produse de patiserie.

Guma de mestecat conţine îndulcitori

Aspartamul se foloseşte în general pentru îndulcirea tabletelor de gumă de mestecat şi a sucurilor. Specialiştii spun că printre efectele adverse întâlnite în cazul acestui îndulcitor se numără migrenele, atacurile de panică, stările de ameţeală şi chiar dereglări ale sistemului nervos. Medicii recomandă să nu înlocuim apa cu sucul şi să mestecăm mai puţin de patru tablete de gumă de mestecat zilnic. În caz contrar, efectele secundare nu vor întârzia să apară.

Acesulfamul de potasiu are capacitatea de a îndulci de 200 de ori mai mult decât zahărul. "Acesta este des întâlnit în dulciuri şi este cunoscut şi sub numele de E 950. Persoanele care ţin cure de slăbit trebuie să evite produsele care conţin acest îndulcitor, deoarece efectul nu va fi acela de a scăpa de kilogramele în plus", explică prof. dr. Mencinicopschi. În plus, consumat cu regularitate, îndulcitorul poate îngreuna funcţionarea normală a ficatului şi a rinichilor. De aici pot apărea stările de vomă şi ameţelile.

Splenda este un îndulcitor care intră în componenţa băuturilor răcoritoare. Nutriţioniştii atrag atenţia că acesta acţionează asupra slăbirii sistemului imunitar şi poate crea grave dezechilibre neurologice.

INFO PLUS:

Îndulcitorii duc la creşterea în greutate

O echipă de cercetători de la Universitatea Purde din Indiana sunt de părere că aportul de îndulcitori artificiali ar putea să influenţeze creşterea în greutate a oamenilor. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analiza comportamentului şoarecilor de laborator. Cercetătorii au efectuat trei seturi de experimente pe cobai care au fost împărţiţi în două grupe. Unui grup i s-a administrat iaurt îndulcit cu glucoză, echivalentul zahărului de masă, cu un conţinut de 15 calorii pe linguriţă, şi celuilalt grup i s-a dat iaurt îndulcit cu zaharină, a cărui putere calorică este nulă.

Şoarecii din al doilea grup au consumat mai multe calorii, au câştigat în greutate şi nu au redus consumul de calorii pe termen mai lung.

(sursa www.gandul.info)

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

La Școala Specială nr. 2 “Constantin Pufan”din Galați a fost sărbătorită “Ziua Voluntarului”.
 
Lupta pentru regionalizarea Romaniei
 
Homeschooling - De ce refuză o familie să-şi trimită copiii la şcoală
 
Macroregiunea V sau Coloana a cincea?
 
Manualele româneşti ne îndobitocesc copiii. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor pune în discuţie `balastul` din manuale
 
Legea Educaţiei intră în dezbatere publică până la 1 martie. Funeriu o vrea gata până la toamnă şi promite dezumflarea programei: "Nu mai avem timp"
 
Profesorii atacă în justiţie eliminarea sporurilor şi pregătesc pichetarea Ministerului Educaţiei
 
Copiii-cobai, incluşi în testarea vaccinului Cantgrip, primesc 600 de euro
 
Parlamentari din Consiliul Europei cer comisie de anchetă pe subiectul `falsei pandemii` de gripă A/H1N1
 
Streinu Cercel induce panica in populatie - afirma consilierul prezidential Virgil Paunescu. Romania nu va importa niciun vaccin
 
PANICA indusa prin propaganda TV – explicatia pentru valul de oameni care se vaccineaza FARA SA STIE EFECTELE ADVERSE. Continua presiunile fantastice pe medicii de familie!
 
Virusul gripei porcine a fost creat în laborator
 
Violenţa în şcoli persistă pe fondul ineficienţei măsurilor anunţate de autorităţi
 
“Nu vă fie teamă de ce aduce Noul An! ..."
 
Angajaţii din învăţământ nu vor fi afectaţi de OUG 114 până la 31 august 2010
 
Alegerea între pensie şi catedră va lăsa universităţile fără profesori la doctorate. Rectoratele au demarat protestele.
 
Legea educaţiei trebuia dezbătută în Parlament, pentru a permite implicarea societăţii civile
 
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că măsurile pentru aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009 vor fi luate în funcţie de cifra de şcolarizare şi a reasigurat că nici un post nu va fi pierdut până la 31 august 2010.
 
Bacalaureatul nu va avea modificări faţă de ceea ce s-a anunţat deja, pentru că merge înainte pe bază de ordonanţă de urgenţă. Directorii de şcoli pot fi membri de partid, pentru că interdicţia nu e prevăzută de Constituţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie