|
STATUT ASOCIAŢIA SNAC ROMÂNIA
Sistemul Naţional de Acţiune Comunitară
Denumirea asociaţiei este "SNAC România"- Sistemul Naţional de Acţiune Comunitară din România.
Asociaţia SNAC România este persoană juridică română de drept privat, neguvernamentală, cu caracter naţional, de tip asociaţie, non-profit, apolitică, fără scop lucrativ, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia română în vigoare şi cu prezentul statut.
Scopul
(1) Asociaţia SNAC România este o organizaţie românească, neguvernamentală, democratică, independentă, non-profit, necondiţionată politic sau religios, care promovează, apară şi monitorizează dreptul la educaţie în conformitate cu Constituţia României, având ca finalitate creşterea coeficientului de incluziune socială în comunităţile locale.
(2) Asociaţia SNAC România promovează dezvoltarea activităţii de voluntariat, realizată de elevi, studenţi, cadre didactice şi alţi membri ai comunităţii.
(3) Scopul asociaţiei este constituirea unui sistem naţional de organizare, coordonare, monitorizare şi evaluare, care să contribuie la sprijinirea persoanelor aparţinând grupurilor dezavantajate (copii, tineri, adulţi cu dizabilităţi, copii şi adulţi din sistemul de protecţie socială, din medii sociale defavorizate, aparţinând minorităţilor etnice sau aflaţi în alte situaţii care îi privează de la o activitate normală în societate).
Principii
În toate acţiunile pe care le întreprinde, Asociaţia SNAC România promovează principiul şanselor egale pentru toţi membrii comunităţii, al accesului la o educaţie de calitate pe toată durata vieţii, al participării la viaţa normală a comunităţii, al respectului reciproc şi al valorizării potenţialului fiecărei persoane.
Obiective
(1) Asociaţia SNAC România se constituie ca o structură de parteneriat între organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţii instituţiilor, cadrele didactice, membrii comunităţii, specialiştii interesaţi şi implicaţi în realizarea scopului Asociaţiei SNAC România.
(2) O preocupare constantă a asociaţiei este punerea în practică a conceptului de voluntariat.
(3) Asociaţia SNAC România are următoarele obiective:
• formarea şi dezvoltarea unei reţele active de voluntari care desfăşoară activităţi de informare, comunicare şi schimb de experienţă, ceea ce presupune:
- încurajarea şi facilitarea informării şi cooperării între membri;
- promovarea şi dezvoltarea comunicării dintre membri şi autorităţi, la nivel naţional, regional şi local;
- facilitarea transferului de informaţii dintre membrii Asociaţiei SNAC România şi organizaţiile neguvernamentale cu preocupări asemănătoare sau cu reţele similare din ţară şi din alte ţări.
• încurajarea elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice pentru a se dedica activităţilor desfăşurate cu persoanele aflate în dificultate, în scopul susţinerii procesului de integrare socială a acestora precum şi de dezvoltare educaţională personală.
• implicarea copiilor şi adulţilor cu nevoi speciale, a cadrelor didactice, a elevilor, studenţilor şi a altor voluntari în cadrul unor proiecte ce vor fi realizate în echipă;
• realizarea incluziunii şi implicării persoanelor aflate în dificultate, prin angajarea tuturor celor interesaţi într-un program educaţional de activităţi ce promovează intens integrarea socială;
• includerea persoanelor izolate din punct de vedere social în viaţa comunităţilor lor locale prin activităţi desfăşurate în comun;
• identificarea si intervenţia precoce, integrarea şcolară, socială şi profesională a persoanelor aparţinând grupurilor dezavantajate – în instituţii, structuri şi servicii cât mai deschise, în comunitate.
• promovează pregătirea profesională şi angajarea în locuri de muncă cât mai deschise, în comunitate, precum şi integrarea socială (sub toate formele) a adolescenţilor şi tinerilor cu nevoi speciale.
• acţionează pentru prevenirea şi diminuarea instituţionalizării copiilor şi tinerilor din grupurile dezavantajate.
• desfăşurarea de activităţi care ajută la atingerea nivelului educaţional şi social echivalent cu ale persoanelor de aceeaşi vârstă.
(4) Obiective specifice Asociaţiei SNAC România:
• să iniţieze programe de acţiune comunitară între voluntarii din unităţile de învăţământ, organizaţii neguvernamentale, pe de o parte, şi persoanele provenite din grupurile dezavantajate, pe de altă parte;
• să organizeze activităţi incitante şi interesante pentru persoanele aflate în dificultate;
pagina 1 | pagina 2 | pagina 3
|
|