Login
Inregistrare Introduceti numele dvs. de utilizator
Introduceti parola dvs.

Statutul Asociatei SNAC Romania Proiectele asociatiei Anunturi Avantaje Inscriere
 

Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie

În ultimii ani, soarta învăţământului românesc părea că îi preocupă în cel mai înalt grad pe politicieni. Anul trecut, după lungi controverse politice şi sindicale, guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru noua Lege a Educaţiei, dar aceasta a picat la Curtea Constituţională, care a decis că o astfel de lege nu poate fi adoptată prin angajarea răspunderii, ci numai prin dezbatere parlamentară. Prin urmare, depinde acum numai de Parlament ca şcoala românească să funcţioneze în 2010 după reguli noi.

Având în vedere că legea are peste 300 de articole, dezbaterea parlamentară ar putea dura ani buni, în condiţiile în care actuala majoritate parlamentară este extrem de fragilă. Pentru a se evita tergiversarea legii, există şi posibilitatea adoptării ei în procedură de urgenţă.

Soluţia aceasta nu garantează însă că legea nu va fi modificată în funcţie de interesele parlamentarilor care predau la universităţile private, ale sindicatelor care au acorduri cu unele partide, ale unor şefi de instituţii de învăţământ private care au sponsorizat campanile electorale ale unor candidaţi şi partide.

Disputele se vor purta în special pe prevederile cele mai controversate ale legii în varianta Guvernului Boc 1. Una dintre acestea vizează numărul maxim de materii care se vor preda în diverse cicluri de învăţământ şi numărul de ore săptămânale petrecute de elevi în şcoală.

Altele reprezintă noutăţi absolute, cum ar fi aceea prin care statul acordă fiecărui copil, la naştere, pentru educaţie, suma 500 de euro. Un punct nevralgic îl reprezintă depolitizarea învăţământului prevăzută în proiectul Boc, dar contestată de liberali. Este de aşteptat ca şi subiectul religiei în şcoală să genereze lungi dezbateri, ca să nu mai vorbim de prevederi ce vizează salariile, norma didactică, structura examenelor şi acreditarea instituţiilor de învăţământ private.

PREVEDERI CONTROVERSATE ÎN LEGEA EDUCAŢIEI
-aria curiculară
-programa şcolară
-depolitizarea învăţământului
-religia în şcoli
-ajutorul de stat pentru educaţie
-salarizarea cadrelor didactice
-norma didactică
-structura examenelor
-acreditarea instituţiilor de învăţământ private

Sursa realitatea.net 02.01.2010

 
 
Oportunitati voluntari
Comunitate
Prezentare activitate
Educatie
Cursuri
Evenimente
Resurse si fonduri
Intrebari frecvente
Documente
Legislatie

Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
 
Ministerul Educaţiei va organiza Conferinţa Naţională Învăţământul profesional şi tehnic şi învăţământul superior în România
 
55 de scurt/metraje de la licee din toată ţara la Festivalul de film antiviolenţă de la Constanţa
 
Sindicalistul PDL-ist Croitoru vorbeşte despre politizarea învăţământului
 
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
 
Dezvoltarea retelei SNAC 2006-2007
 
Recunoaşterea, la nivel naţional, a certificatelor de voluntar şi a celor de coordonator SNAC.
 
Facultăţile vor fi ierarhizate în anul 2011. De ce critică angajatorii universităţile?
 
Ecaterina Andronescu a dat masterate neevaluate la tot poporul. Cum a ajuns România să aibă patru tipuri de master
 
Senatul adoptă ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la Spiru Haret
 
Şcoala românească, ring de box sau scenă pentru exhibiţionişti
 
În România se studiază materii fără noimă, de care studenţii se împiedică, crede un student african
 
Romania - in top la capitolul “Violenta scolara”
 
Costul elevului şi leafa profesorului
 
Şcoala, după reforma Funeriu: Şcolile din sate se vor rări, profesorii vor preda mai mult, clasele vor deveni mai mari
 
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
 
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
 
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
 
Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar
 
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.
 
Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie