“Păcatul mogulului este tocmai acesta: transpartinic şi transideologic.”
Ştirea dată de Tolontan a fost confirmată azi oficial şi de trustul lui Bobby Păunescu, şi de Ringier (care a mai luat nişte decizii drastice zilele astea, închideri de reviste în proiect, după ce în prealabil au fost anunţate reduceri de salarii). Primul gînd – o să mai avem un mogul, de data asta clar portocaliu. Mai departe?
- nu prea înţeleg panica la apariţia unui nou trust de media destul de solid după achiziţia amintită. Panica trebuie să vină din altă parte: că sînt trusturi care ţin cu Băsescu sau care urăsc Băsescu. Şi atît.
- e o iluzie să credem că mogulii sînt monocolori. Vântu l-a urît pe Băsescu şi i-a dat lovitura finală lui Geoană în campania electorală. Păuneştii au fost în diverse zone politice şi ei. Păcatul mogulului este tocmai acesta: transpartinic şi transideologic.
- Geoană a fost ironizat cînd a spus că vrea presă de stînga: e mai cinstit să spui că vrei întărită o zonă ideologică, decît să ceri presă pro-X sau anti-Y (Geoană a fost oportunist în stilul său inimitabil cu altă formulare – condamnarea comunismului şi a mineriadelor. Anti-Iliescu adică. Îmi pare rău, dar în conflictul ăsta ţin cu Iliescu…). Păcatul lui Geoană este că el gîndeşte ireversibil clientelar – el vrea o presă care să-i apere oamenii (or presă din asta a fost slavă domnului – că l-au apărat televiziunile cape nimeni altul). Dar o presă asumat de stînga ar fi cazul să apară, nu cu sprijin de la vreun partid. Ci să apară natural. Realităţile o cer. Avem numai ziare care îşi asumă diverse “drepte”
- nu sînt din cei care să demonizeze absolut mogulismul în România – genul ăsta de isterie n-ajută pe nimeni. Dar cred că renunţarea uşoară a Ringier la EVZ şi Capital este şi un episod important în demitizarea “multinaţionalei” – idolul la care s-au închinat românii vreo zece ani. Ziaristul trebuie să-şi facă treaba în condiţii austere – vor conta cazurile individuale şi va conta solidaritatea trans-trusturi între ziariştii buni
- Avem o problemă de sistem, nu doar de excepţii moguleşti. Părerea mea e că multinaţionalele din România au gîndit “mogulesc” în multe momente importante, şi Ringier nu face excepţie. Perspectiva de acum asupra presei, ca parte dintr-o piaţă care dictează tot, este cea care ne împiedică de exemplu să punem la punct un TVR care să contrabalanseze criza din privat.
- Cred că am asistat de fapt la o salvare a EVZ plus Capital. Ringier a mai închis ziare de mare tradiţie (Magyar Hirlap, in Ungaria), si nu era criza. Elveţienii nu ştiu să facă quality – sau ştiu să se folosească de astfel de ziare pentru a obţine altceva (să nu uităm că o echipă mai veche – din care făceam parte – a acuzat conducerea elveţiană că sugera înmuierea tonului anti-Năstase pentru obţinerea publicităţii de stat de atunci). Şi asta e o problemă a lor, dincolo de criză şi alte chestiuni de context. Rămîne de văzut dacă salvarea asta e o amînare a agoniei.
- jurnaliştii fac ziarul, nu Păunescu, nu Ringier, asta n-ar trebui să fie uitat – dacă procentul oportunist va sufoca oamenii de calitate din redacţie, cum s-a întîmplat prin alte locuri, totul se va duce de rîpă.
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.