Noua Lege a Educaţiei se va aplica în următorul an şcolar, dacă se adoptă până la 1 septembrie
În ultimii ani, soarta învăţământului românesc părea că îi preocupă în cel mai înalt grad pe politicieni. Anul trecut, după lungi controverse politice şi sindicale, guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru noua Lege a Educaţiei, dar aceasta a picat la Curtea Constituţională, care a decis că o astfel de lege nu poate fi adoptată prin angajarea răspunderii, ci numai prin dezbatere parlamentară. Prin urmare, depinde acum numai de Parlament ca şcoala românească să funcţioneze în 2010 după reguli noi.
Având în vedere că legea are peste 300 de articole, dezbaterea parlamentară ar putea dura ani buni, în condiţiile în care actuala majoritate parlamentară este extrem de fragilă. Pentru a se evita tergiversarea legii, există şi posibilitatea adoptării ei în procedură de urgenţă.
Soluţia aceasta nu garantează însă că legea nu va fi modificată în funcţie de interesele parlamentarilor care predau la universităţile private, ale sindicatelor care au acorduri cu unele partide, ale unor şefi de instituţii de învăţământ private care au sponsorizat campanile electorale ale unor candidaţi şi partide.
Disputele se vor purta în special pe prevederile cele mai controversate ale legii în varianta Guvernului Boc 1. Una dintre acestea vizează numărul maxim de materii care se vor preda în diverse cicluri de învăţământ şi numărul de ore săptămânale petrecute de elevi în şcoală.
Altele reprezintă noutăţi absolute, cum ar fi aceea prin care statul acordă fiecărui copil, la naştere, pentru educaţie, suma 500 de euro. Un punct nevralgic îl reprezintă depolitizarea învăţământului prevăzută în proiectul Boc, dar contestată de liberali. Este de aşteptat ca şi subiectul religiei în şcoală să genereze lungi dezbateri, ca să nu mai vorbim de prevederi ce vizează salariile, norma didactică, structura examenelor şi acreditarea instituţiilor de învăţământ private.
PREVEDERI CONTROVERSATE ÎN LEGEA EDUCAŢIEI
-aria curiculară
-programa şcolară
-depolitizarea învăţământului
-religia în şcoli
-ajutorul de stat pentru educaţie
-salarizarea cadrelor didactice
-norma didactică
-structura examenelor
-acreditarea instituţiilor de învăţământ private
Sursa realitatea.net 02.01.2010
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.