Eşti învăţător sau profesor, într-o şcoală generală sau într-un colegiu renumit, doreşti să te implici într-o activitate nouă şi utilă atât elevilor tăi cât şi oamenilor din comunitatea unde locuieşti, intră în comunitatea SNAC!
Întâi, vezi dacă la tine la şcoală este deja un coordonator SNAC. Dacă da, împreună cu acesta deveniţi o echipă şi puteţi organiza mai multe grupe de voluntari.
Dacă nu, ia legătura cu coordonatorul judeţean. El este,de regulă, inspectorul şcolar pentru învăţământ special sau directorul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională. Datele lor de contact le găseşti pe acest site, ….,sau pe site-ul inspectoratului şcolar.
Ce trebuie să ştii despre SNAC?
• SNAC este o ofertă curriculară adresată elevilor din învăţământul preuniversitar şi celor din învăţământul superior;
• SNAC este aprobat prin Memorandum al Guvernului României din februarie 2004;
• Ultimele reglementări ale activităţile din cadrul SNAC sunt aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 1734 din 8 august 2007;
• În planurile manageriale ale inspectoratelor şcolare şi ale unităţilor de învăţământ implicate se include un capitol special referitor la „Acţiune Comunitară” iar în bugetele acestor instituţii se prevăd fondurile necesare desfăşurării activităţilor propuse.
• Acţiunea Comunitară poate fi inclusă în curriculumul la decizia şcolii la toate nivelurile învăţământului preuniversitar.
• Activitatea în cadrul SNAC este recunoscută la nivel naţional şi certificată printr-un certificat de coordonator;
• Un profesor coordonator poate coordona una sau mai multe grupe de voluntari;
• Grupele de voluntari se constituie din 20-30 voluntari care pot fi: de la aceeaşi clasă, de la clase diferite de pe acelaşi nivel, de la clase diferite de pe niveluri diferite;
• Cadrele didactice care se implică în realizarea acţiunilor şi activităţilor prevăzute în planul de acţiune în afara curriculumului şcolar, beneficiază de următoarele:
- bonus de 10% din punctajul maxim din grila de evaluare anuală,
- bonus de 10% din punctajul maxim din grila de evaluare utilizată pentru acordarea salariului de merit sau a gradaţiei de merit.
Cum se organizează SNAC la nivel local?
Se înfiinţează comisia judeţeană SNAC constituită din: coordonatorul de judeţ şi coordonatorii din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar, precum şi din celelalte instituţii cuprinse în program.
• Se stabilesc direcţiile de acţiune la nivelul la care acţionează;
• Se elaborează planul anual de acţiune;
• Se organizează grupa/grupele de voluntari din unitatea de învăţământ;
• Se identifică potenţialii beneficiari ai acţiunilor, resursele disponibile şi, în funcţie de nevoile identificate şi specificul acestora, coordonează activităţile voluntarilor;
• Se monitorizează modul de realizare a acţiunilor prevăzute în planul de acţiune;
• Se transmit permanent informaţii către organul ierarhic superior;
• Se modifică, la nevoie, programul de activităţi sau conţinutul unora fără a modifica obiectivele şi finalităţile propuse iniţial;
• Se evaluează semestrial rezultatele acţiunilor realizate, în corelaţie cu finalităţile propuse;
• Se organizează întâlniri, consfătuiri, conferinţe, în vederea popularizării bunelor practici în domeniu;
• Se organizează, anual, festivităţi de premiere a celor mai bune rezultate în domeniul „Acţiunii Comunitare”
Anual, la nivel naţional se organizează o festivitate de premiere în cadrul căreia se oferă premii şi distincţii celor mai originale programe SNAC şi celor mai valoroşi coordonatori.
Încearcă şi tu emoţia podiumului de premiere! Este o experienţă unică!
Cristian Adomniţei a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Silano Marseglia ...
În perioada 30 mai-1 iunie 2008, va avea loc la Tg. Mureş, Festivitatea de Premiere SNAC 2008. Festivitatea de premiere include şi un concurs naţional de dans şi muzică, pe două secţiuni: modern şi tradiţional.
Standardele de cost sunt stabilite pe baza unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de mediul urban sau rural.
Sindicatele din educaţie cred că OUG 114/2009 privind disponibilizările din învăţământ poate fi modificată, dacă reprezentanţii Guvernului vor avea un dialog serios cu reprezentanţii cadrelor didactice, care susţin că acest act normativ a încălcat principii fundamentale.
Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 a fost diminuat cu 10% faţă de nivelul aprobat în 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmând să fie aplicată în două etape, până la 31 august şi 31 decembrie 2010.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educaţie, că vor pleca din sistem suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie şi că o eventuală reformă curiculară va genera alte disponibilizări din sistemul de educaţie.