Două galaxii care se ciocnesc creează un quasar binar
11 februarie 2010
Astronomii au descoperit primele dovezi clare cu privire la existenţa quasarilor binari într-o pereche de galaxii care sunt în procesul de unire.
Quasarii sunt centrele extrem de luminoase din mijlocul galaxiilor, din jurul găurilor negre masive, iar quasarii fiecăreia sunt ţinuţi împreună de către gravitatie. Aceştia, la fel ca şi quasarii simpli, sunt produsul unirii a două galaxii. Până acum, quasarii binari nu au fost observaţi în galaxii în curs de contopire.
Imagini ale unui quasar binar au fost captate cu ajutorul telescopului Carnegie Institution's Magellan din Chile şi arată două galaxii distincte, cu două „cozi” produse de forţele uriaşe, generate de atracţia gravitaţională reciprocă.
„Este prima oară când observăm două galaxii separate, amândouă cu quasari şi care interacţionează în mod clar”, a declarat astronomul John Mulchaey care a făcut observaţiile cu ajutorul telescopului Carnegie, potrivit esciencenews.com.
Majoritatea sau chiar toate galaxiile mari, la fel ca şi Calea Lactee, au găuri negre masive în centru. Pentru că galaxiile intereacţionează în mod constant, astronomii au crezut că aceste găuri negre binare sunt un lucru obişnuit în univers. Găurile negre pot fi identificate ca şi quasari doar atunci când adună materie, un proces care necesită foarte multă energie.
Quasarul binar, numit SDSS J1254+0846, a fost iniţial descoperit de Sloan Digital Sky Survey, un proiect vast astronomic care a indexat peste 120.000 de quasari. În urma observaţiilor lui Paul Green de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics şi a colegilor săi de la Chandra's X-ray Observatory, s-a determinat că este vorba de un quasar binar, în centrul unei coliziuni a două galaxii. Mulchaey s-a folosit de observatorul din Chile pentru a capta imagini mult mai clare ale celor două galaxii.
|