Ce efecte secundare au îndulcitorii din alimente
Folosirea îndulcitorilor pe perioade lungi de timp, mai ales în cazul persoanelor sănătoase, duce la apariţia diferitelor tipuri de cancer, susţin nutriţioniştii.
Multe din sucurile din comerţ conţin îndulcitori artificiali, periculoşi pentru sănătate
Îndulcitorii artificiali sunt alternative ale zahărului. Aceştia au un conţinut caloric mai redus decât zahărul, dar specialiştii în nutriţie atenţionează asupra consumului în exces care poate duce la apariţia efectelor adverse.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune că aceste produse au fost create special pentru persoanele cu diferite afecţiuni, precum diabetul, aşa că cele care sunt perfect sănătoase clinic ar trebui să evite să consume îndulcitori artificiali. "Studiile au arătat că folosirea îndulcitorilor pe perioade lungi de timp, mai ales în cazul persoanelor sănătoase, duce la apariţia diferitelor tipuri de cancer", subliniază prof. dr. Mencinicopschi. În plus, deşi conţin puţine calorii, aceste produse sunt substanţe chimice, care produc reacţii adverse.
Printre cele mai cunoscute tipuri de îndulcitori se numără zaharina. În cazul acesteia, printre reacţiile adverse des întâlnite se numără cele la nivelul pielii. Acest îndulcitor mai este cunoscut şi sub numele de E 954, fiind des întâlnit în produsele lactate, conserve de fructe sau produse de patiserie.
Guma de mestecat conţine îndulcitori
Aspartamul se foloseşte în general pentru îndulcirea tabletelor de gumă de mestecat şi a sucurilor. Specialiştii spun că printre efectele adverse întâlnite în cazul acestui îndulcitor se numără migrenele, atacurile de panică, stările de ameţeală şi chiar dereglări ale sistemului nervos. Medicii recomandă să nu înlocuim apa cu sucul şi să mestecăm mai puţin de patru tablete de gumă de mestecat zilnic. În caz contrar, efectele secundare nu vor întârzia să apară.
Acesulfamul de potasiu are capacitatea de a îndulci de 200 de ori mai mult decât zahărul. "Acesta este des întâlnit în dulciuri şi este cunoscut şi sub numele de E 950. Persoanele care ţin cure de slăbit trebuie să evite produsele care conţin acest îndulcitor, deoarece efectul nu va fi acela de a scăpa de kilogramele în plus", explică prof. dr. Mencinicopschi. În plus, consumat cu regularitate, îndulcitorul poate îngreuna funcţionarea normală a ficatului şi a rinichilor. De aici pot apărea stările de vomă şi ameţelile.
Splenda este un îndulcitor care intră în componenţa băuturilor răcoritoare. Nutriţioniştii atrag atenţia că acesta acţionează asupra slăbirii sistemului imunitar şi poate crea grave dezechilibre neurologice.
INFO PLUS:
Îndulcitorii duc la creşterea în greutate
O echipă de cercetători de la Universitatea Purde din Indiana sunt de părere că aportul de îndulcitori artificiali ar putea să influenţeze creşterea în greutate a oamenilor. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analiza comportamentului şoarecilor de laborator. Cercetătorii au efectuat trei seturi de experimente pe cobai care au fost împărţiţi în două grupe. Unui grup i s-a administrat iaurt îndulcit cu glucoză, echivalentul zahărului de masă, cu un conţinut de 15 calorii pe linguriţă, şi celuilalt grup i s-a dat iaurt îndulcit cu zaharină, a cărui putere calorică este nulă.
Şoarecii din al doilea grup au consumat mai multe calorii, au câştigat în greutate şi nu au redus consumul de calorii pe termen mai lung.
(sursa www.gandul.info)
|